3 °C

 
 
28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

Bővebben

Omega Oratórium koncert Gyöngyösön

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.06.25. szerda
 
Utoljára módosítva: 2014-06-25 14:10
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

A város idei 680 éves évfordulóját egyedülálló módon július 26-án az Omega együttes koncertjével ünnepelheti meg egész Gyöngyös. A Fő téri születésnapi rendezvény megszervezését a Mátrai Erőmű Zrt. támogatja.

 
 

Az Omega együttes története során széles tömegeket mozgatott meg itthon és külföldön. A rockzene hevülete talán a '70-es években volt a legerősebb, nem véletlenül esik erre az időszakra az Omega legfényesebb korszaka is. Az elmúlt években szimfonikus feldolgozások születtek Omega Rapszódia és Omega Szimfónia címen. Saját dalok újraértelmezése akkor lehet sikeres, ha valami újat ad, többet, mást, mint az eredeti – ilyen a július 26-án, Gyöngyösön, a Fő téren bemutatandó Omega Oratórium.

 

Az Omega Oratórium dalai nem erre az alkalomra születtek, hanem szemelvények a zenekar életművéből. A legkorábbi dal 1970-es, a legkésőbbi 2006-os szerzemény. A dalok egységes hangszerelésével, klasszikus zenei formákba öntésével az Omega együttes által létrehozott életmű újabb zenei dimenziókban él tovább. Itt nem működhet a rutin, hiszen a dalok háromnegyede az oratórium koncerteket megelőzően soha nem hangzott el még élőben, vagy csak egyetlen alkalommal. Az adventi bemutató időszak koncertjei eljutottak a Szegedi Dómba, Székesfehérvárra, Sopronba és a Debreceni Nagytemplomba.

Drámai erővel szólalnak meg a jól ismert csendes balladák – Az éjszakai országúton, Ballada a fegyverkovács fiáról, Én elmegyek. Éppen ezek a sokat hallott dallamok erősítik fel a közönségben a hitet, azt a hitet, amely túlmutat felekezeten és valláson. A hallgató a zenén keresztül önkéntelenül is felismeri saját útját, az Omega dalok egy megnyugtató állandóságot jelentenek mindnyájunknak.

„Érzem, szívedben minden emlék megmaradt
És látod, álmodban várod az eltűnt arcokat”

Ez a hit túlmutat minden értelmen, az érzelmekre hat, nagyon erősen. Az Omega együttes életművéből kiválasztott dalokhoz biztos zenei alapokat és keretet nyújt Liszt Ferenc Les Preludes című szimfonikus költeménye. A hangszerelés révén a rockzene hagyományos és a szimfonikus zenekar akusztikus hangszerei, a templomi orgona, valamint a szóló és kórusének az Omega klasszikusokat egy transzcendens világba vezeti át.

A legnagyobb meglepetés mégis az Omega Oratórium szövegvilága, amely talán kevéssé ismert, de mégis jelen volt végig az elmúlt évtizedekben. Boldog angyalok, Megszentelt világ, Koncert a mennyben, Egy új nap a teremtésben, Égben lebegők csarnoka – mind olyan dal, mintha templomi környezetbe íródott volna. Az Omega Oratórium látványos előadás, amelyet lézershow egészít ki.

Az Omega Oratórium produkció közreműködői:

Benkő László – billentyűs hangszerek,
Debreczeni Ferenc – dob és ütőhangszerek,
Gömöry Zsolt – billentyűs hangszerek,
Kóbor János – ének és vokálok,
Szekeres Tamás – gitárok, Szöllössy Kati – basszusgitár,
Danubia Szimfonikus Zenekar és kamarakórus.


Közösségi funkciók