3 °C

 
 
1/2021. (I.10.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. január 10-én rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK MEGHOSSZABBÍTÁTÁRÓL.

40/2020.(XII.18.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 18-án rendeletet alkotott EGYES, TEMETKEZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

39/2020.(XII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 17-én rendeletet alkotott A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 21/2011.(VI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Közlemény

A Kőkút úti telephely környezetvédelmi felülvizsgálati eljárása keretében történő közmeghallgatásról.

37/2020.(XII.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 4-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Több ügyintézés is illetékmentes lett

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.01.13. szerda
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Az anyagi terhek csökkentése érdekében január 1-jétől az egyes adótörvények módosításával gyarapodott az illetékmentessé tett ügyek száma. Ezzel párhuzamosan - szintén egy törvénymódosítást követően - januártól a születési név megváltoztatásának engedélyezésére igazgatási szolgáltatási díjat vezettek be.

   
   

  Az illetéktörvény január 1-jén hatályba lépett módosításával az úti okmányok, a gépjárművezetői engedély, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításával, valamint az adó- és értékbizonyítvány kiállításával kapcsolatos - eljárások kivételével a közigazgatási hatósági eljárások illetékmentessé váltak.

  Továbbá az esetleges közigazgatási hatósági jogorvoslati eljárásért sem kell illetéket fizetni.

  A törvénymódosítás megszüntette az általános tételű eljárási illetéktől (3000 Ft) eltérő összegű illetékfizetési kötelezettséget is.

  Nem változott ellenben az egyes közigazgatási eljárások után járó igazgatási szolgáltatási díjak rendszere (pl. telepengedélyezési eljárás).

  Az anyakönyvi igazgatás területén korábban illetékfizetési kötelezettség alá eső anyakönyvi eljárások (például házassági névviselési forma módosítása, anyakönyvi hatósági bizonyítvány kiállítása, a nem magyar állampolgár Magyarországon történő házasságkötéséhez szükséges igazolás bemutatása alóli felmentés stb.) is illetékmentessé váltak január elsejétől.

  Ám a születési név megváltoztatására irányuló kérelem esetén függetlenül attól, hogy valaki hányadik alkalommal kéri a névváltozást - 10 000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetnie.

  A korábbi szabályozással értelmében az egy családhoz tartozó nagykorúak közös kérelme esetén az igazgatási szolgáltatási díjat minden nagykorúnak külön-külön meg kell fizetnie.

  A születési névváltoztatási eljárással összefüggésben fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat a Budapest Főváros Kormányhivatala által megjelölt számlára kell az ügyfélnek megfizetnie.

  - Átutalás összege: 10 000 forint

  - Számlaszám: 10023002-00299592-00000000

  - Kedvezményezett neve: Budapest Főváros Kormányhivatala

  - Közlemény: névváltoztatással érintett személy házassági és születési neve

  (kiskorú vagy gondnokolt esetén is minden esetben a névváltoztatással érintett személy nevét szükséges feltüntetni, nem pedig a befizetést teljesítő személyét)

  Az átutalás igazolására szolgáló banki igazolás másolatát csatolni kell a névváltoztatási kérelemhez.

  Az eljárási költségekről, az iratbetekintéssel összefüggő költségtérítésről, a költségek megfizetéséről, valamint a költségmentességről szóló 469/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján az ügyfeleknek továbbra is lehetőségük van részleges vagy teljes költségmenteséget kérelmezni.


  Közösségi funkciók