3 °C

 
 
1/2021. (I.10.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. január 10-én rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK MEGHOSSZABBÍTÁTÁRÓL.

40/2020.(XII.18.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 18-án rendeletet alkotott EGYES, TEMETKEZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

39/2020.(XII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 17-én rendeletet alkotott A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 21/2011.(VI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Közlemény

A Kőkút úti telephely környezetvédelmi felülvizsgálati eljárása keretében történő közmeghallgatásról.

37/2020.(XII.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 4-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Heves megyében is tilos tüzet gyújtani

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.04.03. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Egyebek között Heves megyében is tűzgyújtási tilalom van érvényben.

   
   

  Tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

  A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt napokban. A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Megkezdődtek a kerti munkák és sokan leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

  Gyöngyös önkormányzata úgy rendelkezett, hogy a tavaszi kerti zöldhulladékot április első csütörtökén és vasárnapján égethetik el a lakók a város belterületén.

  Habár az érvénybe lépett, külterületekre vonatkozó tűzgyújtási tilalom ezt nem befolyásolja, arra kérik a gyöngyösieket, hogy ha csak lehet, ne gyújtsanak tüzet a hétvégén sem.

  Gyöngyösön márciustól már kéthetente szállítják el közszolgáltatás keretében a zöldhulladékot. A szabadtéri égetés helyett éljenek ezzel a lehetőséggel!

  Ha mégis tüzet gyújtanak, ügyeljenek az alábbiakra:

  • A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,

  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag,

  • Legyen kéznél a tűz megfékezéséhez szükséges szerszám,

  • Ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet,

  • Az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

  • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.

  • Üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

  • Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét.

  A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!

  A város rendelete értelmében április 6-tól ismét tilos lesz a tűzgyújtás Gyöngyösön.


  Közösségi funkciók