3 °C

 
 
Kik legyenek az év sportolói?

Gyöngyös Város Önkormányzata várja a felterjesztéseket az Év Sportolói és az Év Sportszakembere kitüntetésekre. A javaslatokat december 5-ig lehet eljuttatni a városházára.

Minden daganatos betegnek hasznos lehet a gyógytorna

A prosztatarákból való gyógyulás esélyét adó műtét vagy sugárkezelés és a korszerű gyógyszeres terápiák mellett a rendszeresen végzett testmozgás és a gyógytorna is hozzá tud járulni a felépüléshez, mégis kevesen élnek vele – hangzott el Gyöngyösön, a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Heves megyei állomásán.

Vezetőváltás a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. élén

Személyi kérdésekről is döntött megalakulását követő első ülésén a gyöngyösi képviselő-testület, amely órákig tárgyalta a kerékpárút ügyét, döntött az Üdülősor utca felújításának befejezéséről, útfelújításokról és kitüntetésről is.

Meghosszabbított nyitvatartás és ünnepi ügyelet a temetőkben

A Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából a temetők november 1. és 4. között reggel 7-től este 9-ig tartanak nyitva. A temetőket üzemeltető Városgondozási Zrt. több ezer látogatóra számít, így arra kérik őket, hogy tartsák be a temetők rendjét. A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező gépjárművezetőknek pedig szabad bejárást biztosítanak november 1-jén és 2-án 7-től 12 óráig.

Heves megyei összefogás a rák ellen Gyöngyösön

A Magyar Rákellenes Liga egész Heves megyéből várja a résztvevőket az országos 10 Ezer Lépés Program idei Heves megyei rendezvényére: Gyöngyösön szakorvosi és gyógytornász előadás is várja a férfiakat - és a hölgyek részvételére is számítanak.

Bővebben
Normatív határozatok 2019-11-04

A normatív határozatok hirdetménye letölthető a kapcsolódó dokumetumok közül.

Normatív határozatok 2019-10-30

A normatív határozatokról szóló hirdetmény letölthető a kapcsolódó dokumentumok közül.

32/2019.(X.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. október 30-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelete módosításáról.

Döntés hirdetményi úton közléséről

A hirdetmény letölthető a kapcsolódó dokumentumok közül.

31/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Biztonság hat lépésben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.08.13. kedd
 
Utoljára módosítva: 2019-08-13 13:38
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Nehezítse meg a betörők dolgát, védje meg otthona biztonságát a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint Heves Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsaival!

   
   

  Mindannyiunk rémálma, hogy egyszer arra ér haza, betörő járt az otthonában, értékes és kedves emlékeket őrző tárgyai pedig eltűntek.

  Hajlamosak vagyunk azt gondolni, velünk ez nem történhet meg, pedig bármelyikünk válhat bűncselekmény áldozatává.

  Azt is tudomásul kell vennünk, hogy lakásunk védelméről sem a rendőrség, sem más nem fog gondoskodni, ebben elsősorban magunkra számíthatunk. Hogy elkerüljük a nem várt betörést, érdemes számba venni a lehetséges biztonsági megoldásokat, és eldönteni, mekkora költséget tudunk szánni vagyonunk biztonságára, mennyi az elfogadható és a megfelelő biztonság.

  Biztonság 6 lépésben

  1. A védelem tervezése

  Tapasztalatunk, hogy a lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok erőszakos kinyitásával követik el. Javasoljuk a lakások, lakóházak nyílászáróinak alapos szemrevételét, biztonságuk felmérését egészen a második emeletig, attól magasabban pedig elsősorban a bejárati ajtóét.

  2. A környezet vizsgálata

  Elsősorban azt kell megvizsgálni, van-e olyan tárgy az ablakok közelében, ami jó létra lehet egy betörő számára. Villámhárító vezetékére, esőcsatornára, házhoz közel álló fára és hasonló dolgokra kell gondolni. Ha van ilyen, tegye meg a szükséges ellenlépéseket.

  A fa koronája visszavágható, az esőcsatorna, egyéb vezeték szakszerűen távolabb helyezhető.

  Jó megoldás lehet az ablakra védőfólia alkalmazása, jó szolgálatot tehet a redőny és legbiztonságosabb a védőrács.

  Fontos a bejárati ajtó és a nyílászárók környezetében a növényzet olyan módon alakítása, hogy ne takarják el azokat, ezáltal a betörőt is.

  A láthatóság érdekében hasonlóképpen fontos a jó világítás, lehetőség szerint alkalmazzon mozgásérzékelő lámpákat.

  3. A bejárat védelme

  A bejárat a betörés szempontjából a lakás legkritikusabb pontja. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de még a családi házaknál is az ajtó felfeszítés a legelterjedtebb módszer. Sokszor rossz minőségű mind az ajtó, mind a zár, ami megkönnyíti a betörő dolgát. A minimális biztonság megteremtése érdekében fontos megismerni a biztosítók elvárásait, és azoknak megfelelő ajtók, zárak szakszerű beszerelése és alkalmazása. Kérjen segítséget a Személy és Vagyonvédelmi Kamaráktól, akik ismerik a területükön működő vagyonvédelmi vállalkozásokat, és tanáccsal tudnak szolgálni a biztonság megteremtésében.

  4. Elektronikai védelem, riasztók alkalmazása

  Az elektronikai védelem a mechanikai védelem és a személyi őrzés fontos kiegészítője, de kerülhet önállóan is alkalmazásra.

  Míg a hívatlan látogató azon szorgoskodik, hogy bejusson lakásunkba, fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk, valaki jogtalanul be akar hatolni az otthonunkba. Felszerelhetünk helyi szirénákat, zajkeltőket, ebben az esetben hívjuk fel a szomszédok figyelmét a hang- illetve fényjelzés jelentésére. Másik megoldás az un. távriasztás. Ennek lényege, hogy attól a pillanattól, hogy a betörő dolgozni kezd, az otthonunktól távolabb egy erre szakosodott központ észleli a behatolást, és azonnal riaszt, értesíti a tulajdonost, a helyszínre küldi az embereit, illetve a rendőrséget. Milyen legyen a jelző-riasztó rendszer? Kérjen segítséget a Személy és Vagyonvédelmi Kamarától, tájékozódjon a MABISZ-nál!

  5. Az otthon tárolt értékek biztonsága

  Ha nem muszáj, ne tároljon otthon nagy mennyiségű készpénzt, nagy értékű, nem mindennap használatos ékszereket, kötvényeket, stb. Bízza ezt bankra! Ha mégis, alkalmazzon az értékek őrzésére széfet. És ami ehhez kapcsolódóan szintén nagyon fontos, ismerje az értékeit, készítsen róluk értékleltárt, fényképet, ha mégis ellopnák őket, a későbbi azonosításhoz ezek jelentős segítséget adnak.

  6. Néhány alapvető magatartás szabály

  A lakást, a kaput, azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátása, de könnyen behatolhatnak rajta (teraszajtó, függő folyosóra nyíló ablak, ajtó) akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak!

  Lakótársaival gondoskodjanak a helyiségek megfelelő zárásáról (lépcsőházak, közös tárolók, pincék)

  Végzettségét, címeit, családi állapotát ne tüntesse fel a névtábláján, elég a vezetéknév!

  Idegeneket ne engedjenek be a lakásba! Ha idegenek érkeznek váratlanul, értesítse szomszédait, hozzátartozóit, kérjen segítséget a Rendőrségtől (112)

  Ha hosszabb távollétre készül, feltétlenül értesítse azokat a személyeket, akikben megbízhat, és távollétéről lehetőleg ne tájékoztassa a nagyvilágot az interneten keresztül!

  A lakást és értékeit javasoljuk biztosítás kötésével is védeni.

  Heves Megyei Rendőr-főkapitányság
  Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály
  112

  Az otthonuk és értékeik védelmében engedjék meg, hogy az alábbi linkeken egy rövid ismertetőt valamint egy játékot ajánljuk figyelmükbe:

  További információkat talál a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács oldalán, ahonnan letöltheti a fontos tanácsokat tartalmazó Házőrző alkalmazást


  Közösségi funkciók