3 °C

 
 
Ellenőrzik a szirénákat

A szirénák működőképességét ellenőrzik augusztus 30-án Gyöngyösön. Az úgynevezett morgatópróbával kapcsolatosan a lakosságnak tennivalója nincs.

Testvérvárosi megállapodást kötött Gyöngyös és a kínai Luohe

Testvérvárosi megállapodást kötött Gyöngyös önkormányzata a kínai Luohe városával. Az együttműködést főként gazdasági, oktatási és turisztikai területen szeretnék érvényesíteni a felek.

Gyöngyösi Újság 2019 augusztus

A Gyöngyösi Újság 2019 augusztusi száma online is elérhető.

Szent István iránytűt adott a kezünkbe

A Szent Bertalan-templomban kezdődött, majd a Fő téri szabadtéri színpadon folytatódott a Szent István-napi városi ünnepség Gyöngyösön. Az új kenyér megáldását követően egész napos programsorozattal és tűzijátékkal várják az ünneplőket.

Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!

Egész napos programsorozattal, koncertekkel, tűzijátékkal várja az ünneplőket Gyöngyös önkormányzata augusztus 20-án a Fő téren.

Bővebben
24/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

23/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

22/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-ai ülésén rendeletet alkotott a Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

21/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS INTÉZMÉNYEI 2018. ÉVI PÉNZMARADVÁNYÁRÓL.

20/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Az eredeti zászló mását vonták fel az emlékműre

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.06.05. szerda
 
Utoljára módosítva: 2019-06-05 11:44
 
  Szerző: Pifkó Tamás
   
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Megáldották, majd félárbócra eresztették a tavaly felavatott gyöngyösi Országzászló emlékmű új Mátra Országzászlóját. Az eredeti zászló pontos mását a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete készítette, és ajánlotta fel a város számára.

   
   

  Az első világháborút lezáró békediktátum 1920-as aláírása után Trianon jelentette azt a magyarság számára, amit addig Mohács jelentett: a szó a nemzet tragédiájának szimbólumává vált, és maradt a mai napig - fogalmazott ünnepi beszédében Hajagos József, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium pedagógusa a nemzeti összetartozás napján az Országzászló emlékműnél rendezett városi ünnepségen. - Ahogy Mohácsnak, úgy Trianonnak is hosszú távú következményei lettek, aminek megismerése nélkül nem érthetjük meg huszadik századi történelmünket - fogalmazott a történész, aki beszédében azt is érzékeltette, milyen nehézségek árán tudták megőrizni nemzeti identitásukat az elcsatolt területeken élő magyarok.

  Nemzeti Összetartozás Napja

   
  52 kép
  Dátum: 2019-06-05 10:07:00
   

  A Versailles-i békeszerződés aláírásának kilencvenkilencedik évfordulóján rendezett ünnepséget az egy évvel ezelőtt felavatott Országzászló emlékműnél rendezték, amelyet az 1930-as években indult országzászló-mozgalom részeként elkészült, eredeti Mátra Országzászló pontos másaként állítottak fel a Szent Bertalan-templom előtti szakrális téren. Az emlékmű idén vált teljessé, miután a nemzeti összetartozás napján megáldották, majd félárbócra eresztették az eredeti emlékművön lobogó zászló másolatát, amelyet a Gyöngyös testvérvárosában, Kézdivásárhelyen működő Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete készített el, és ajánlott fel a város számára Gyöngyös Város Barátainak Köre kezdeményezésére.

  A zászlót megáldó Balog Gyula kanonok úgy fogalmazott: a zászló nem egy szövetdarab, hanem jelképe múltunknak, jelenünknek, jövőnknek, valamint a magyarság összetartozásának és hazaszeretetünknek is.

  Az ünnepi műsorában közreműködtek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola diákjai, akik „Mert nem lehet feledni...;rdquor; című összeállításukkal emlékeztettek mindenkit a trianoni békediktátum hatásaira.

  A műsort követően az emlékezők elhelyezték koszorúikat az Országzászló emlékműnél, majd a Szent Bertalan-templomban szentmisével ért véget a megemlékezés.


  Közösségi funkciók