3 °C

 
 
Szünetel az ügyfélfogadás

Tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy 2019. július 1-jén (hétfőn) a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás szünetel. Megértésüket köszönjük!

Elhunyt Bartus József főgyógyszerész

Életének 84. évében örök nyugalomra tért Dr. Bartus József, főgyógyszerész, Gyöngyös Város Díszpolgára.

Még legalább két alkalommal irtják a szúnyogokat

Az önkormányzat által megrendelt földi szúnyoggyérítést követően újabb szúnyogirtásra kerül sor Gyöngyösön: a Katasztrófavédelem által végzett országos gyérítési program keretében július 1-jén irtják a vérszívó rovarokat Gyöngyösön.

Pályázati felhívás egészségügyi és szociális tevékenységek támogatására

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága 2019. évre egészségügyi, illetve szociális tevékenységek támogatására ismételten pályázatot hirdet a városban működő civil szervezetek, intézmények, alapítványok, nemzetiségi önkormányzatok, magánszemélyek részére. Továbbá azon helyi szervezetek, intézmények részére is, amelyeknek bejegyzett országos vagy regionális szervezete Gyöngyös város közigazgatási területén szervezeti egységgel rendelkezik, vagy tevékenységükre kizárólag vagy elsősorban Gyöngyös lakossága érdekében végzik. A nem gyöngyösi székhelyű helyi szervezeteknek, intézményeknek az Önkormányzat közigazgatási területén belül kell működnie.

Szúnyogot irtanak

Szúnyoggyérítést végeznek 2019. június 26-án, szerdán, eső esetén június 27-én, csütörtökön 18 és 22 óra között Gyöngyösön, a Procter & Gamble gyáregységében, a Jedlik Ányos utca 4. szám alatt.

Bővebben
22/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-ai ülésén rendeletet alkotott a Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

21/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS INTÉZMÉNYEI 2018. ÉVI PÉNZMARADVÁNYÁRÓL.

20/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

19/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2018. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL.

18/2019.(IV.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. április 25-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS TELEPÜLÉSKÉPE VÉDELMÉRŐL szóló 16/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Tisztán Gyöngyösön - drogprevenciós projekt

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.04.01. hétfő
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Gyöngyös Város Önkormányzata 75 millió forint támogatást nyert a szenvedélybetegségek megelőzése érdekében megvalósított célzott prevenciós programokra kiírt EFOP-os pályázaton, melyet a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tagjai kezdeményeztek és írtak önkéntes munkában. A Tisztán Gyöngyösön című, két év időtartamú projekt 2019. március 1-jével indult. Céljait Illés Veronika szakmai vezető foglalta össze.

   

  A projekt célja Gyöngyösön és vonzáskörzetében a szermentes életmód népszerűsítésével csökkenteni a különböző (de kiemelten: drog, alkohol és számítógépes) függőségek kialakulásának kockázatát, illetve rendszeres használat esetén szakmai segítség nyújtása, valamint támogató környezet kialakítása, erősítése. A város elsődleges célcsoportját a városban és vonzáskörzetében élő, 13-25 éves fiatalok alkotják.

  A projekt megvalósítóinak tapasztalata azt mutatja, hogy a szenvedélybetegségekhez kapcsolódó élmények megjelenítése, az arról való kommunikáció sokkal könnyebb áttételes módon, művészeti alapú tevékenységek alkalmazásával. A csoportfoglalkozásokat professzionális, művészeti tevékenységekben jártas csoportvezetők megbízásával, rendszeres formában tervezzük. A művészetterápiás foglalkozásnak nem direkt célja a prevenciós meggyőző munka, hanem a közös alkotótevékenységgel szándékozunk számukra pozitív élményeket nyújtani. A filmalkotó foglalkozások alatt elkészült filmek egy része megtekinthető lesz a neten, bár a műfajból adódóan ezek a filmek sokkal inkább az élményfeldolgozást szolgálják, így nem feltétlen a nyilvánosság számára készülnek. A történetmesélés képregényben módszert egy indiai szociális fejlesztő dolgozta ki. Magyarországi adaptációjára ebben a projektben kerül első alkalommal sor. Az elkészült alkotásokból kiállítást rendezünk a város kulturális színterein. A hip-hop stílus népszerűsége vitathatatlan ebben a korosztályban, de a kockázati célcsoport körében is. Tapasztalatunk szerint komoly önértékelési potenciált jelent, amikor egy-egy fiatal saját száma felkerül a YouTube-ra. Ezt a célt tudjuk kitűzni a zenei foglalkozások motivációjaként is.

  Sok fiatal nő fel olyan családban, ahol a szülők agresszióval oldják meg saját problémáikat, gyakran alkalmaznak testi fenyítést. Az ilyen családokban felnövő gyerekek gyakran játszanak agresszív játékokat és legtöbbször szintén agresszív gyerekekkel játszanak. Órák ezreit töltik el agresszív számítógépes játékokkal és a televízióban sugárzott, erőszakkal teli programok nézésével. Kamaszkorukban pedig közülük sokan csatlakoznak agresszív fiatalokból álló bandához vagy más antiszociális csoporthoz. Az agressziókezelő tréning célja olyan ismeretekkel és készségekkel felruházni a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű fiatalokat, amelyek segítségével a résztvevők magatartása a társas érintkezések során pozitív irányba változik.

  A projekt előkészítése során egyértelművé vált, hogy a kockázati célcsoporttal kapcsolatban álló segítők is a projekt célcsoportját kell, hogy képezzék. Ebbe a körbe nemcsak a közvetlenül érintett családtagok, hanem a lakókörnyezetben élők, az iskolatársak, a kortársak, az ellátásban dolgozó szakemberek, az oktatási-nevelési intézmények munkatársai is beletartoznak.

  A projekt talán legnagyobb kihívását jelenti azoknak a szülőknek a megszólítása és bevonása, akik talán még nem is szembesültek az esetlegesen kialakuló függőséggel, pedig gyermekeik már rendszeresen fogyasztanak drogot, alkoholt, túlzott mennyiségű energiaitalt, órákat töltenek az interneten vagy rendszeresen dohányoznak. A támogató szülői csoport működésének célja támogató környezet biztosítása a családok bevonása által. A foglalkozásokon a szülők számára lehetőség nyílik a szolidaritás megélésére, segítségkérésre, a problémákkal kapcsolatos megoldások keresésére, a közösségi élmény megtapasztalására.

  A tizenévesek társadalmi szokásai komoly kihívást jelentenek a felnőtt társadalom számára. Mára a szülők, pedagógusok által képviselt elvek egy része a fiatalok számára elértéktelenedett. A hasonló korosztályba tartozó kortárs segítők könnyebben és hatékonyabban érik el nehézségekkel küzdő társaikat, mint egy korban idősebb személy. A kortárs képzés során kiképzett kortárs segítők eredményesebben tudnak beavatkozni a droghasználattal kapcsolatos folyamatokba. A képzés után a fiatalok részt vesznek a város drogprevenciós tevékenységben, illetve segítik a problémával küzdő társaik eljutását a megfelelő ellátóhelyre.

  Az egyes szenvedélybetegségekkel kapcsolatban érintett szakemberek számára szervezett munkacsoportban a résztvevők ismereteinek bővítése, szemléletformálás történik abból a célból, hogy a prevenció új technikáit megismerjék, a hangsúly átkerüljön a szankcionáló, büntető jellegű megoldásokról a preventív, segítő megoldásokra.

  A projekt keretében elindul a rendszeres tanácsadás és a napi 4 órában telefonon elérhető krízisvonal is. Az addiktológiai konzultációnak nem csak pszichoaktív anyag nélküli életforma kialakítása a célja, hanem a különféle természetes élettevékenységek megélésének, családi konfliktusok rendezésének elősegítése és a visszaesések megelőzése.

  A Tisztán Gyöngyösön projekt nyitórendezvénye 2019. május 2-án lesz a Start Műhelyben.


  Közösségi funkciók