3 °C

 
 

Trágyát és szemetet akart a patakba szórni a férfi, akit a Városrendészet munkatársai tettenértek.

Szúnyogot irtanak

Szúnyoggyérítést végeznek 2018. október 15-én, hétfőn 16 és 22 óra között Gyöngyösön, a Procter & Gamble gyáregységében, a Jedlik Ányos utca 4. szám alatt.

Átadták a P&G gyöngyösi gyárának tanműhelyét

A Procter&Gamble (P&G) megnyitotta a cég gyöngyösi gyárában létrehozott, a helyi szakképző iskolások számára duális képzést biztosító modern tanműhelyét. A vezető napi fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális vállalat – az Egri Szakképzési Centrummal együttműködve – professzionális, csúcstechnológiával ellátott környezetben várja a fiatal, magyar tehetségeket, akiknek a nemzetközi piacon is versenyképes oktatást és karrierlehetőséget biztosítanak.

Diákönkormányzati képzés Sástón

Diákönkormányzati képzést tartottak a sástói Mátra Kempingben 2018. október 9-én és 10-én. A kétnapos programon a város általános és középiskolái képviseltették magukat, összesen huszonöt diákkal.

Zárva lesz a hivatal

Október 13-án, szombaton a Polgármesteri Hivatal minden egysége zárva tart.

Bővebben
Hirdetmény a településrendezési eszközök módosításáról

A Gyöngyös, Déli külhatár utca - Kenyérgyár utca tömbben lévő, 3968/1-2, 3969/1-2 és 3969/5-13 hrsz-ú földrészletek a jelenlegi "Különleges terület" övezetből "Gazdasági ipari terület" övezetbe kerülnek átsorolásra.

39/2018.(IX.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. szeptember 27-i ülésén rendeletet alkotott egyes önkormányzati rendeletek módosításáról, melynek keretében módosította - a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) és - a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (V.27.) önkormányzati rendeleteket.

Folytatódik a téli rezsicsökkentés

Gyöngyös Város Önkormányzata – a téli rezsicsökkentés végrehajtását követően szükségessé váló további intézkedésekről szóló 1364/2018. (VII. 27.) Korm. határozat alapján – tájékoztatja a lakosságot, hogy 2018. október 15-ig lehet a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos igénybejelentő nyilatkozatot benyújtani személyesen vagy posta útján a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóság Szociális és Gyámügyi Csoportjához (földszint 13. iroda).

37/2018.(VIII.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. augusztus 30-i ülésén rendeletet alkotott egyes önkormányzati rendeletek módosításáról, melynek keretében módosította - a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) és - a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (V.27.) önkormányzati rendeleteket.

36/2018.(VIII.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. augusztus 30-ai ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben

Háromszázmillió forintból fejlesztheti várost az önkormányzat

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.09.28. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A gyöngyösi képviselő-testület szeptemberi ülésén jelentették be, hogy a kormány jóváhagyta az önkormányzat hitelfelvételi kérelmét, így 300 millió forintos fejlesztési program indulhat a városban. A tanácskozáson a nyolcvanas városrészben időnként érezhető bűzhatásról is tárgyaltak.

   

  Elfogadták az önkormányzat hitelkérelmét

  Hiesz György polgármester a szeptemberi képviselőtestületi ülésen, napirend előtti felszólalásában közölte a hírt, hogy a kormány jóváhagyta az önkormányzat hitelkérelmét, így összesen 300 millió forintos fejlesztés valósulhat meg a városban. A fejlesztési csomag elemeiről még márciusban, a hitelfelvételi kérelemmel együtt döntött a grémium. Az összegből az Üdülősor utca részleges felújítása, a harmadosztálynak nevezett városrész útépítése, a Vasutas utcai övárok megépítése, a délkeleti városrész csapadékvíz-elvezetési rendszerének, valamint a zsellérközös területek rehabilitációjának folytatása, és a Dél-kálváriaparti lakótelep útépítése valósulhat meg.

  A bűzkérdésről is tárgyaltak

  A nyolcvanas városrészben időnként érezhető bűz kérdése is a képviselők elé került. A polgármesteri hivatal tájékoztatójából kiderült, hogy kellemetlen szaghatásról az elmúlt két hónapban több alkalommal érkezett bejelentés az önkormányzathoz. A bűz forrásaként szóba jöhető vállalkozásoknál a hatóságok helyszíni ellenőrzéseket tartottak, amelyek során mindent az előírásoknak megfelelőnek találtak. A bűz forrását így egyelőre nem sikerült beazonosítani, ami azért is nehéz feladat, mert csak időnként és csak bizonyos helyeken lehet tapasztalni a szaghatást. A polgármesteri hivatal folyamatosan egyeztet a szakhatóságokkal, és a képviselő-testület döntése alapján a Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság is foglalkozni fog a kérdéssel.

  Korrigálták a parkolási rendeletet

  Még nem járt le a kéthetes türelmi idő, de a képviselők többségének tapasztalatai szerint már most látszik, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket az autóbusz-pályaudvar és a toronyház környékén bevezetett új parkolási rend, még akkor is, ha a lakossági visszajelzések alapján több helyen korrekcióra lesz szükség. Ilyen például, hogy az autóbuszpályaudvar környékén a feltételekhez kötött várakozási övezetekre vonatkozó szabályok csak munkanapokon lesznek érvényesek, és azt is megvizsgálják, hogy az időtartam rövidítésére szükség van-e. Ugyancsak fontos változás, hogy a súlyos betegségben szenvedők, mozgásukban korlátozottak, akik kezelésekre utaznak, orvosi igazolás alapján parkolási engedélyt kaphatnak. A parkolási rendelet módosításával a két említett övezethez hasonlóan műanyag órákon kell majd jelezni a parkolás időtartamát a Fő téren is, ahová állandó behajtási engedélyt csak a gépkocsitárolóval rendelkezők és a helyi vállalkozások járművei kaphatnak. Egyéb esetben csak eseti engedély birtokában, és legfeljebb fél óra időtartamra lehet behajtani a Fő térre és a Szent Bertalan utca páratlan oldalára. A parkolás kezdetét egy papírboltban is kapható műanyag tanulóórán kell jelezni.

  Változik a menetrend

  A képviselő-testület a lakosági visszajelzések alapján újabb változásokat hagyott jóvá a helyijáratú autóbuszok menetrendjében. A változások november elsején léphetnek életbe, miután az elképzeléseket a lakossággal is megismertették, és azokat a szolgáltató is elfogadta.

  Klimatizálnák a városi sportcsarnokot

  Az önkormányzat részt vesz a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) által ötödik alkalommal kiírt országos tornaterem felújítási programban. A képviselők úgy döntöttek, hogy a Dr. Fejes András Sportcsarnok klimatizálására nyújtanak be pályázatot a szövetséghez. A beruházás teljes értéke meghaladja a negyvenmillió forintot, amelynek hetven százalékát az MKSZ vállalja magára, így az önkormányzatnak mintegy 12 millió forintba kerül a légkondicionáló kiépítése. Hasonló konstrukcióban valósulhat meg az új bemelegítőcsarnokhoz kötelezően megépítendő katasztrófavédelmi felvonulási út, amelyre Gyöngyösi Kézilabda Klub nyújtott be tao-támogatási kérelmet. Az önkormányzat ebben az esetben is a pályázat 30 százalékos önerejét biztosítja.

  Tovább dolgozik a karbantartócsoport

  Beszámolót hallgattak meg a képviselők a június végén zárult közmunkaprogramról. A dokumentumból kiderült, hogy a március és július közötti közfoglalkoztatási időszakban a közfoglalkoztatottak közel negyven millió forint értékű munkát végeztek el a városban. Egyebek mellett járdafelújítást, játszóterek körbekerítését és különböző köztisztasági feladatokat is elláttak a városgazda irányításával működő karbantartócsoport munkáját segítve. A hatfős karbantartói csoport jövőre is működni fog, erről is döntöttek a képviselők.

  Minden csoport maradhat a művelődési központban

  A képviselő-testület döntése nyomán az önkormányzat harmincmillió forintos kiegészítő támogatást nyújt a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft.-nek. A többlet támogatásra azért volt szükség, mert az önkormányzat év elején egy pályázat megvalósulására alapozva csökkentette az intézmény támogatását, a pályázat azonban csak 2019-ben valósulhat meg, így hatásait is csak jövőre élvezheti a társaság. Az idén alakult cég új szabályozást alkotott a Mátra Művelődési Központban működő csoportok teremhasználatára. A házban összesen 42 csoport működik, közülük azok, amelyek közművelődési feladatokat látnak el, ingyenesen használhatják majd az intézmény termeit, bérleti díjat csak a gazdasági tevékenységet folytató csoportoknak, vagy az egyedi bérleti igénnyel érkezőknek kell fizetniük. Ábri Zoltán ügyvezető az ülésen hangsúlyozta: minden csoport maradhat az intézményben, és az új szabályozások a működésükben sem okoznak változást.

  Megkapja a város Almásy Pál festményét

  Újra a képviselők elé került az Almásy Pált ábrázoló nagyméretű festmény kölcsönének kérdése. A gyöngyösi származású politikust – aki 1848-ban a képviselőház elnökeként kimondta a Habsburg-ház trónfosztását – ábrázoló műalkotás az egri Dobó István Vármúzeum tulajdonában áll, kiállítva azonban nincs. A megyeszékhelyi intézmény hozzájárult, hogy az önkormányzat öt évre kölcsönvegye, és a Vachott Sándor Városi Könyvtárban kiállítsa. A nagy méretű festmény október 15-én kerül Gyöngyösre, és a restaurálás után lesz megtekinthető a könyvtárban.

  Jövőre is csatlakozik a város a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez

  A testület úgy döntött, hogy az önkormányzat 2019-ben is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Az önkormányzat a kezdetektől részt vesz a 2001-ben indított programban, amely a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi, főiskolai hallgatók, továbbá felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó fiatalok részére nyújt támogatást. A következő évben 3 000 000 forintot fordít az önkormányzat az ösztöndíjprogramra, a felhívás még október elején megjelenik.

  Szabályoznák az éjszakai nyitva tartást

  Az önkormányzat rendeletben kívánja szabályozni a vendéglátóhelyek és az éjjel-nappal nyitva tartó élelmiszerüzletek nyitva tartását. A rendelettervezetet két fordulóban tárgyalja a képviselő-testület, amely az első fordulós egyeztetésen a szabályozás alapelveit fogadta el. A szabályozás nem lenne érvényes a kereskedelmi szálláshelyekre, a zenés, táncos rendezvénytartási engedéllyel rendelkező egységekre, a benzinkutak shopjaira és a szeszes italt nem forgalmazó üzletekre. A rendeleti szabályozásra azért van szükség, mert az önkormányzathoz rendszeresen érkeznek panaszok a késő éjszakáig nyitva tartó vendéglátóhelyek okozta zajártalom miatt, különösen a lakókörnyezetben lévő egységek vendégei zavarják a lakók éjszakai nyugalmát.


  Közösségi funkciók