3 °C

 
 
A platánfákat permetezik

A városban lévő platánfák lemosó permetezését végzik a szakemberek 2018. július 20. és 31. között.

Szúnyogot irtanak a városban

Szúnyoggyérítést végeznek Gyöngyösön július 23-án a napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezést a rá következő napokban végzik el a szakemberek.

"Korlátok nélkül" - akadálymentesítő program mozgáskorlátozottak számára

Mozgáskorlátozott személyeknek indít infokommunikációs akadálymentesítő programot a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége. A projekt célja a társadalmi felzárkóztatáson kívül a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, az önálló ügyintézés és életvitel lehetőségének megteremtése.

Több médiumban is valótlan információ jelent meg a gyöngyösi Szent Bertalan-templom toronysisakjainak korszerűsítését célzó beruházással kapcsolatosan. A sajtóorgánumok állításával ellentétben nem lesz kávézó a templom déli tornyában.

Történelmi pillanat

Helyére emelték a Szent Bertalan-templom északi tornyának új sisakját. A 17 tonnás ácsszerkezetet egy óriási daru segítségével több mint harminc méter magasra emelték a szakemberek, ami egyedülálló mérnöki teljesítménynek számít.

Bővebben
Településrendezési eszközök módosítása

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete 136/2018. (III.28.) önkormányzati határozata alapján a „Déli külhatár utca - Kenyérgyár utca közötti 3968/1-2, 3969/1-2 és 3969/5-13 hrsz-ú földrészletek” részterületre vonatkozóan környezeti értékelés készült.

35/2018.( VII.11.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. július 10-ei ülésén rendeletet alkotott a Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Határozatok 2018-06-28

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2018. június 28-i ülésén hozott, alábbi normatív határozatait kihirdetem:

34/2018. (VI.29) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. június 28-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

33/2018.(VI.29.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. június 28-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTEMETŐK HASZNÁLATÁRÓL SZÓLÓ 17/2016.(V.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Nyertes pályázat új iparterület kialakítására

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.06.29. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Hatszázmillió forintos támogatást nyert el az önkormányzat új iparterület kialakítására – egyebek mellett az ezzel kapcsolatos kérdésekről is tárgyalt a város képviselő-testülete a nyári szünet előtti utolsó rendes ülésén, amelyen módosította a parkolási rendet a toronyház és az autóbusz-pályaudvar környékén.

   

  Új ipari terület jön létre

  Az önkormányzat egy évvel ezelőtt nyújtott be pályázatot egy új ipari terület kialakítására. A képviselők elé került előterjesztés szerint a pályázat elbírálása megtörtént, és a város 600 millió forintot nyert az új iparterület kialakítására. A nyertes pályázat keretében a tízhektáros akcióterületen iparterület kialakítására nyílik lehetőség, melyhez a Déli külhatár utca folytatásaként iparterületi feltáró út, kamionforduló, a Karácsondi útra történő kicsatlakozás, a Belső-Mérges-patakon áteresz, valamint a közműhálózat is kiépítésre kerül. Az új beruházási területre azért is nagy szükség volt, mert egy küszöbön álló gyárépítés után a város ipari parkja gyakorlatilag teljesen megtelik.

  Új parkolási rendet vezetnek be

  A testület elfogadta a toronyház és az autóbusz-pályaudvar környéki parkolási rend megváltoztatásáról szóló javaslatot. Az elképzelések szerint a város két legforgalmasabb pontján 7 és 19 óra között parkolókártya hiányában legfeljebb két órán át lehet majd várakozni. Parkolókártyát a gépjárművel rendelkező lakástulajdonosok igényelhetnek. Az új parkolási rend része P+R parkolók kialakítása is, annak érdekében, hogy az ingázók ezeken a helyeken tegyék le gépkocsijukat, így szabadítva fel parkolóhelyet a lakóházak között.

  A grémium módosította a sétálóövezetekre vonatkozó szabályokat is, így ezekre a városrészekre – elsősorban a Fő térre és környékére – csak az érintett vállalkozások és a garázstulajdonosok hajthatnak be, és legfeljebb harminc percig tartózkodhatnak bent. Mindenki más csak eseti behajtási engedéllyel hajthat be a sétálóövezetekbe.

  A grémium foglalkozott a Török Ignác utca közlekedési rendjének kérdésével is. A Koháry út megváltozott forgalmi rendje miatt a bevásárlóutcába a 24-es úton a Mátra irányába közlekedők nem hajthatnak be, mert a balra kanyarodást tábla tiltja. A képviselők most úgy döntöttek, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a Török Ignác utca forgalmát megfordítsák, és a Páter Kiss Szaléz utca felől tegyék egyirányúvá. A változtatásról az érintett vállalkozásokkal és az utca lakóival, valamint közlekedési szakemberekkel egyeztetnek majd a polgármesteri hivatal munkatársai, a kérdés ezek után kerül újra a képviselők elé.

  Óvodafelújításra pályázik a város
  Az önkormányzat 32,5 millió forint támogatásra pályázik a Fecske Úti Tagóvoda konyhájának felújításához. A tervezett beruházás teljes költsége közel 65 millió forint, ennek a felére nyújt be pályázatot az önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztérium kiírására.

  Megváltozik a Menház Úti Tagóvoda elnevezése. A képviselők jóváhagyták az intézmény kérését, és a Menház Úti Tagóvoda nevét az intézmény által szervezett Mesevár-mesetár elnevezésű program után Mesevár Tagóvodára változtatták.

  A júniusi ülésen az is kiderült, hogy összesen 211 gyermek kezdi meg az óvodát szeptemberben, a 2018/2019-es nevelési év kezdetén a kilenc tagóvoda 42 csoportjában előre láthatólag 901 fő lesz a gyermekek száma. A kilenc tagóvodában az alkalmazott óvodapedagógusok száma továbbra is 89 fő, a dajkák száma 42 fő, a nevelő munkát pedig 14 fő pedagógiai asszisztens segíti. A grémium szavazott a bölcsődék módosított szakmai programjáról is, és jóváhagyta azokat.

  Kivágott fa is adható támogatásként
  A grémium módosította az önkormányzat természetbeni ellátásokról szóló rendeletét, így az lehetőséget ad arra, hogy a tüzelőanyag-támogatást az önkormányzat által megrendelt fakivágások, gallyazások során keletkezett faanyaggal is biztosítani lehessen.

  Almásy-festménnyel gazdagodhat a könyvtár
  Az önkormányzat öt évre kölcsönveszi az egri Dobó István Vármúzeumtól Kovács Mihály festőművész 1883-ban készült, Almásy Pált ábrázoló festményét. Az alkotásra Kámán Árpád nyugalmazott történelemszakos középiskolai tanár bukkant rá a múzeum raktárában. A történész évtizedek óta kutatja a gyöngyösi kötődésű Almásy család történetét, így talált rá a festményre, amely az Almásy család egykori lakóházában működő Vachott Sándor Városi Könyvtárban kerülhet kiállításra a restaurálás után. Almásy Pál Gyöngyös országgyűlési képviselője volt, az 1848–49-es szabadságharc idején a képviselőház elnökeként ő mondta ki a Habsburg-ház trónfosztását.

  Támogatások
  A képviselők döntése értelmében az önkormányzat 3,5 millió forintos plusztámogatást biztosít az Energia SC-nek. A klub nagypályás labdarúgó-csapata kiharcolta a bennmaradást a Heves megyei első osztályú bajnokságban, és azért fordultak az önkormányzathoz, hogy a következő bajnoki szezonban is vállalni tudják az első osztályú szereplést. A testület ahhoz is hozzájárult, hogy az egyik gyöngyösi cég 2019. évi építményadójának terhére felújításokat végezzenek a Vak Bottyán János Katolikus Szakgimnáziumban, és hasonló konstrukcióban, két nagyvállalat helyi adójának előrehozott befizetéséből valósulhat meg a Kőkút és a Hajlék utca találkozásánál lévő buszmegálló felújítása. A képviselők a Berze Iskolafejlesztési Alapítvány képviselői keret terhére történő támogatását is jóváhagyták.

  Közbeszerzés, megállapodás, beszámoló
  A testület elfogadta a központi orvosi ügyeleti szolgáltatás megrendelésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás ajánlati dokumentációját, új megállapodást kötött a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesülettel, valamint módosította a 2018-as költségvetést és az önkormányzat közbeszerzési tervét. A képviselők megismerték és elfogadták a 2017-es környezetvédelmi beszámolót, és döntöttek a közalapítványok további működéséről is.

  A Jobbik két tagja függetlenként folytatja
  A nyári szünet előtti utolsó ülés változást hozott a képviselő-testület összetételében, miután két képviselő, Kovács Zoltán és Bús Árpád Zsolt június 15-én kilépett jelölőszervezetéből, a Jobbikból és annak önkormányzati frakciójából, így a jövőben független képviselőként folytatják a munkát a grémiumban. A kilépések tagcseréket hoztak a bizottságokban is. Az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottságban Kovács Zoltán helyét dr. Szén Gabriella veszi át, az Oktatási és Kulturális Bizottságban Bús Árpád Zsolt helyett Ferenczy Tamás, míg a Jogi és Ügyrendi Bizottságban Bús Árpád Zsolt helyett Besze Andrea lát el a feladatokat július 1-től.


  Közösségi funkciók