3 °C

 
 
Vadászat miatti korlátozások a Mátrában

Január 24-án (szerdán) társas vadászat miatt átmenetileg lezárásra kerül az alábbi területrész:

Gyöngyösi Újság 2018 január

Online is elérhető a Gyöngyösi Újság 2018 januári száma.

Bővít a B. Braun Gyöngyösön

Négyszáznál is több új munkahelyet hoz a több mint harmincmilliárd forintos beruházás, melyhez hatmilliárd forint állami pénzt is kapott a cég.

A magyar kultúrát ünnepelték

Átadták a „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetéseket a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett városi ünnepségen. A díjat idén Fehér Miklós és Adamik Miklós fotóművész, valamint Gyurosovits-Petheő Csilla, a Gyöngyösi Játékszín vezetője vehette át Hiesz György polgármestertől a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban.

Korlátozások a Mátrában

Társas vadászat miatt ismét korlátozásokra kell számítani a Mátrában.

Bővebben
44/2017.(XII.15.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. december 14-i ülésén rendeletet alkotott egyes önkormányzati rendeletek módosításáról, melynek keretében módosította - a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámok megállapításának egyes szabályairól szóló 13/2014.(IX.12.), - a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016.(V.27.) és - a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló 19/2016.(V.27.) önkormányzati rendeleteket.

43/2017.(XII.15.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. december 14-i ülésén rendeletet alkotott a LAKÁSÉRT ÉLETJÁRADÉK PROGRAMRÓL.

42/2017.(XII.15.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. december 14-i ülésén rendeletet alkotott a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

41/2017.(XII.15.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. december 14-i ülésén rendeletet alkotott az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló 39/2016.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

40/2017.( XI.24.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. november 23-i ülésén rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Zöld rendszámmal ingyenes lesz a parkolás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.09.27. szerda
 
Utoljára módosítva: 2017-09-27 16:03
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámú autók Gyöngyösön, a rendszám nélküli vagy üzemképtelen járműveket azonban tíz nap engedély nélküli, közterületi várakozást követően elszállítják. A város képviselő-testülete szeptemberi ülésén az önkormányzat parkolási rendeletének módosítása mellett arról is döntött, hogy kiterjeszti a támogatott úszásoktatást a nem önkormányzati intézmények óvodásaira.

   

  Elszállítják a rendszám nélküli vagy üzemképtelen járműveket

  Nem foglalják tovább a parkolóhelyeket az üzemképtelen, rendszám nélküli járművek Gyöngyösön. A város képviselő-testülete nyári szünet utáni első rendes ülésén úgy módosította az önkormányzat parkolási rendeletét, hogy az ilyen gépjárművek közterületen engedély nélkül legfeljebb tíz napig, de engedéllyel is csak hatvan napig tárolhatók. A Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelete a közterületen szabálytalanul elhelyezett, illetve a köztertestülete szeptemberi ülésén az önkormányzat parkolási rendeletének módosítása mellett aület-használati engedély nélkül tárolt, forgalmi rendszám nélküli, vagy üzemképtelen járműveket elszállíttatja. A járművek elszállítását az önkormányzat által megkötött közreműködői szerződés alapján egy erre szakosodott gazdasági társaság végzi. A járművek tárolása őrzött telephelyen történik. Az elszállítás és a tárolás költségei az üzembentartót terhelik. A járművek elszállításáról az intézkedéssel egyidejűleg a Gyöngyösi Rendőrkapitányság tájékoztatást kap, továbbá az elszállított járművek listája megtekinthető lesz az önkormányzat honlapján.

  A zöld rendszámmal rendelkező, környezetkímélő járművek tulajdonosai eddig csak kedvezményes parkolóbérlet váltására voltak jogosultak Gyöngyösön, a képviselők azonban kedden a parkolásról szóló rendelet módosításával lehetővé tették, hogy ezek a járművek ingyenesen használhassák a városi parkolókat, ezzel is hozzájárulva a környezetkímélő gépjárművek elterjedéséhez. Egy korábban elnyert pályázat révén egyébként három elektromos töltőállomás létesül majd a városban.

  Stabil az önkormányzat pénzügyi helyzete

  Az előre eltervezett mértéknek megfelelően teljesültek az önkormányzat tervezett kiadásai és bevételei az első félévben – derült ki a testület elé került költségvetési beszámolóból. Az önkormányzat helyi adókból származó bevétele valamivel több mint másfél milliárd forintra tehető az első félévben, s a 45,5 százalékban teljesült idegenforgalmi adó kivételével valamennyi adónemben ötven százalék fölött sikerült teljesíteni a 2017-re megfogalmazott bevételi terveket, és az előzetes adatok alapján a szeptemberi adóbefizetések is az előzetes várakozásoknak megfelelően teljesültek.

  Ingyenes úszásoktatás a nem önkormányzati óvodákba járó gyerekeknek is

  A képviselő-testület még nyáron döntött úgy, hogy átvállalja az óvodai úszásoktatás költségeit a gyerekek szüleitől, és ingyenes vízhez szoktatási programot indít a nagycsoportos óvodások körében. A programhoz Gyöngyös Város Óvodái valamennyi tagintézménye csatlakozott, így összesen az első körben 358 gyermek részesülhetett az ingyenes úszásoktatásban, közülük 175-en már a szeptemberben elkezdték a programot. A képviselők most úgy döntöttek, hogy a lehetőséget a nem önkormányzati fenntartású óvodákra is kiterjesztik, így a városban működő óvodák valamennyi nagycsoportosa részt vehet a vízhez szoktatási programban.

  Felújítják a tornaterem tetejét

  A Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola igazgatója, valamint a Gyöngyösi Kézilabda Klub utánpótlásigazgatója kérelmére az önkormányzat pályázatot nyújt be a Magyar Kézilabda Szövetség országos tornaterem-felújítási programjára, annak érdekében, hogy az iskola tornatermének tetejét felújítsa. A tető állapota ugyanis annyira leromlott, hogy esős időben a csarnok beázik, és veszélyezteti a sportolók testi épségét. A pályázathoz 30 százalék önerő szükséges, amit az önkormányzat biztosít.

  Elutasított pályázat

  Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Fecske Úti Tagóvoda főzőkonyhájának korszerűsítésére, az önerő biztosítására pedig elkülönített 12 millió forintot. A kormányzati támogatásra benyújtott pályázatról az önkormányzat a napokban elutasító határozatot kapott, ezért a képviselő-testület úgy döntött, az önerő összegét az óvoda felújítására fordítja. A pályázatban tervezett munkák között az északi és déli épületszárnyat összekötő folyosó megépítése, a főzőkonyha felújítása és a déli szárny főbejárata előtti lépcső, udvari burkolatok, kerítés felújítása szerepelt. Az önerő egy részét, legfeljebb hárommillió forintot a tervezési munkákra fordít az önkormányzat, míg a fennmaradó kilencmillió forintból 2018-ban az intézmény felújítását fedezik.

  Újabb pályázati forduló

  A képviselő-testület úgy döntött, újra kiírja azt a pályázatot, amely ötleteket, javaslatokat vár egy országos népszerűségre is számot tartó nagyrendezvényre. Az első kiírásra a szeptember 11-i határidőig összesen 28 pályázat érkezett, amelyek szinte mindegyike tartalmazott használható ötletet, ám valódi újdonságot, kuriózumot jelentő fesztiválötlet nem született. A grémium most, amellett, hogy jóváhagyta a tíz legjobb pályázat jutalmazására tett javaslatot, felhatalmazta a Oktatási és Kulturális, valamint az Idegenforgalmi, Ifjúsági és Sportbizottságot, hogy újabb kiírást jelentessen meg. Az első körben beérkezett javaslatokról az ötletadók és a meglévő nagyrendezvények szervezői között egyeztetések kezdődnek annak érdekében, hogy a beérkezett ötleteket az önkormányzat be tudja építeni a városi rendezvényekbe.

  Adatokat várnak a támogatott szervezetektől

  A testület módosította a közművelődési feladatellátásról és sportról, valamint az önkormányzati támogatásokról szóló rendeletét, amelyeket azzal egészített ki, hogy a városi támogatásban részesülő kulturális- vagy sportszervezeteknek, egyesületeknek működésükről adatot kell szolgáltatniuk az önkormányzatok számára. Az elsősorban létszámadatokról, eredményekről szóló tájékoztatás a későbbi támogatások odaítélése során nyújt majd segítséget a képviselő-testületnek. Az adatszolgáltatás elmaradása kizáró ok lesz minden önkormányzati támogatási formára történő pályázat esetén. A grémium döntése arra is kiterjed, hogy a jövőben az óvodák, bölcsődék is nyújthatnak be pályázatokat különböző, nem kötelező feladatok ellátására, és az elképzelések szerint a jövőben erre egy új, fejkvóta alapú keretet is létrehoz majd a képviselő-testület.

  Bursa Hungarica

  A testület úgy döntött, hogy 2018-ban is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Az önkormányzat a kezdetektől részt vesz a 2001-ben indított programban, amely a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi, főiskolai hallgatók, továbbá felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó fiatalok részére nyújt támogatást. A következő évben 3 000 000 forintot fordít az önkormányzat az ösztöndíjprogramra, a felhívás még október elején megjelenik.

  Oltások és drogprevenció

  A képviselő-testület úgy döntött, hogy a következő két évben is biztosítja a 12. életévüket betöltő fiúgyermekek számára az ingyenes HPV-oltást, és folytatja a ROTA-vírus elleni oltási programját is. Első fordulóban került a képviselők elé a város drogprevenciós stratégiája, amit a mostani jóváhagyó szavazást követően még egy alkalommal tárgyalnak majd.


  Közösségi funkciók