3 °C

 
 
Hőségriasztás és tűzgyújtási tilalom

Hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben az országban, illetve visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalom.

Tartsuk tisztán a csapadékvíz-elnyelőket!

Az elmúlt időszak nagy intenzitású esőzéseinek következményeiből leszűrt tapasztalatok alapján, a jövőbeni káresemények megelőzése érdekében Gyöngyös Város Önkormányzata a következőkre hívja fel a lakosság figyelmét.

Szúnyoggyérítés a város teljes területén

Gyöngyös is bekerült a Katasztrófavédelem országos szúnyoggyérítési programjába. Az úgynevezett csípőszúnyog lárváit június 28-a és 30-a között irtják a város teljes területén. Az irtószer kizárólag a rovarokra van káros hatással.

Nem fogunk ráismerni a laktanyára

Gyöngyös sport- és szabadidőközpontjává válhat a volt honvédségi laktanya területe, ahol a meglévő sportlétesítmények mellett szabadidőközpont, edzőcsarnok és öltöző épül, a szomszédos Kömlei Károly Sporttelep pedig új lelátót kap.

Gyöngyösön járt az európai olimpiai láng

Szombaton Gyöngyös is vendégül láthatta Győr nagyköveteit, akik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángjával járják körbe hazánk településeit. A lángot Gyöngyösön helyi sportegyesületek utánpótláskorú sportolói vitték.

Bővebben
24/2017.(V.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. május 26-i ülésén rendeletet alkotott a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről.

23/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. május 25-i ülésén rendeletet alkotott a KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000. (IX. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

22/2017.(V.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. május 25-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS INTÉZMÉNYEI 2016. ÉVI PÉNZMARADVÁNYÁRÓL.

21/2017.(V.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. május 25-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2016. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL.

Közszolgálati jelentés

Gyöngyös Város felelősségi körébe tartozó (menetrendszerinti helyi) autóbuszos személyszállítási közszolgáltatásról szóló 2016. évi adatok közzététele.

Bővebben

Óvoda-felújításra pályázik a város

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.04.28. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Két óvoda felújítására is pályázatot nyújt be a gyöngyösi önkormányzat – derült ki a város képviselő-testületének áprilisi ülésén. A tanácskozáson a képviselők döntöttek egyebek mellett a hulladékgazdálkodási társulás megalakításáról, a könyvtár önállósodásáról, és több önkormányzati rendeletet is módosítottak.

   
   

  Óvodafelújításra is pályáznak

  A testület úgy döntött, pályázatot nyújt be az Epreskert Úti Tagóvoda felújítására és a Fecske Úti Tagóvoda konyhájának korszerűsítésére. Nyertes pályázat esetén az Epreskert úti intézményben közel 35 millió forintos beruházás valósulhat meg, míg a Fecske úton 24 millió forintot köthetne a város a konyha fejlesztésére. A hazai forrású pályázatokon a beruházások költségeinek ötven százalékát nyerheti el az önkormányzat.

  A csütörtöki ülésen az is kiderült, hogy elindulhat a „Gyöngyös és térsége szennyvízelvezetésének és tisztításának fejlesztése” című projekt tervezése. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló beruházás a város százszázalékos csatornázottságát célozza, beleértve a Petőfi utcai gerincvezeték megépítését, és a szennyvíztelep korszerűsítését is.

  A grémium annak érdekében, hogy a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak helyreállítása és az épület déli tornyába tervezett kilátónak az építése ne szenvedjen késedelmet, elfogadta a beruházás jóváhagyási tervét, ami alapján meg lehet kezdeni a kivitelezési és tervezési munkák közbeszerzési eljárását. A száz évvel ezelőtt pusztító nagy tűzvészben leégett barokk toronysisakok helyreállítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében európai uniós pályázatot nyújtott be az önkormányzat, amelyet azonban még nem bíráltak el. A mostani döntés lehetővé teszi, hogy a támogatásról szóló döntés után azonnal elkezdődhessenek a kivitelezési munkák, így a toronysisakok helyreállítása az 1917-es nagy tűzvész százéves centenáriumának évében megkezdődhetne.

  Önálló intézmény lesz a könyvtár

  A képviselők elfogadták a könyvtár önállósodásáról szóló előterjesztést. A 2007 óta a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ részeként működő Vachott Sándor Városi Könyvtár 2017. július elsejétől önálló intézményként működik majd. A Hermann Lipót-hagyatékot is kezelő és a Huszár Lajos Éremtárnak is otthont adó intézmény igazgatói posztjának betöltésére az önkormányzat május elején pályázatot ír ki.

  Megalakul a hulladékgazdálkodási társulás

  A grémium elfogadta a Nyugat-Hevesi Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás társulási megállapodását. A hulladékgazdálkodási feladatok ellátására szerveződő társulás Gyöngyös gesztorságával a Gyöngyösi járás településeinek, valamint néhány nógrádi településnek a részvételével jöhet létre. A társulást az önkormányzat azért hívja életre, hogy a későbbiekben nagyobb eséllyel fejleszthesse a közszolgáltatást.

  Rendelet-módosítások

  A grémium módosította a gyermekjóléti alapellátásokról szóló önkormányzati rendeletet. A bölcsődei térítési díjakat a jogszabály 235 forintos napidíjban állapítja meg az eddig havi szinten meghatározott összeggel szemben, annak érdekében, hogy a ténylegesen fizetendő díjat a hiányzások figyelembevételével lehessen megállapítani. A rendelet módosítása rendezte az általános iskolás korú gimnáziumi tanulók étkezését is, akik ezentúl ugyanúgy napi háromszori étkezést igényelhetnek, mint általános iskolában tanuló kortársaik.

  A közterülethasználatról szóló rendelet módosításával a testület mérsékelte a belvárosi közterület-használatért fizetendő díjakat, ugyanakkor szigorította a zöldterületek használatának szabályait. Fontos változás, hogy a Fő téren legfeljebb ötven négyzetméteres teraszt lehet kialakítani, azt is a vendéglátóhelyek homlokzatához kapcsolódva. Ennek érdekében a polgármesteri hivatal egyeztetést kezdeményezett az illetékes hatóságokkal. A testület zárt ülésen tárgyalt a közterület-használati díj megfizetése nélkül üzemelő belvárosi teraszok kérdéséről. Mint a napirend tárgyalása során kiderült, az üzemeltetők vállalták a hátralék megfizetését, és a teraszok hatályos szabályozás szerinti átalakítását. Az önkormányzat a jogi, gazdasági és városképvédelmi érdekek érvényesítését szem előtt tartva a tárgyalások során konszenzusra törekedett, ezért a büntetési tételeket elengedte, de a megállapodásokban rögzített feltételek be nem tartása esetén végső megoldásként a kényszerbontást is kész érvényesíteni.

  A képviselő-testület az önkormányzat lakásrendeletét is módosította. A változtatások lehetőséget teremtenek arra, hogy a lakásbérleti jogok elcserélhetők legyenek, s szabályozzák egyebek mellett a kiköltözés körülményeit, és a bérleti jogviszony meghosszabbításának lehetőségét. A módosított rendelet hatályba lépése után a lakóknak nem kell majd újra pályázniuk, ha a bérleti jogviszony lejárta előtt harminc nappal kérelmet nyújtanak be a jogviszony meghosszabbítására. A testület tárgyalt arról is, hogy a kedvező anyagi körülmények között élők magasabb bérleti díjat fizessenek, erről azonban egyelőre nem döntöttek, egy későbbi ülésen térnek vissza a kérdésre.

  Pályázatok, támogatások

  A grémium összesen 650 ezer forinttal támogatott különböző alapítványokat a polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői keretek terhére, és döntött az utánpótlásneveléssel foglalkozó sportegyesületek teremdíj-támogatásáról is. Az öt érintett sportegyesület állami vagy egyházi fenntartású intézmények számára fizetendő terembérleti költségeit az idei évben összesen 13 és fél millió forinttal támogatja az önkormányzat.

  A testület 700 ezer forinttal járult hozzá az ifjúsági koncepcióból eredő feladatok megvalósításához. Az összeg többek között városi diákkártya bevezetésére, különböző rendezvények megtartására és az év tanára verseny díjazására szolgál majd.

  A testület döntött egyházi jogi személyek számára pályázat kiírásáról kétmillió forintos keretösszeggel, és a nyugdíjas szervezetek számára kiírt pályázatra beérkezett pályázatok elbírálásáról is. Az önkormányzat tizenhárom szervezet számára összesen hárommillió forint támogatást biztosít.

  Üdvözlő installáció és emléktábla

  A képviselők támogatták a 3-as számú főút bevezető szakaszának körforgalmi csomópontjában kialakítandó üdvözlő installáció terveit. A mátrai borvidéket népszerűsítő, hordóból, szőlőprésekből és szőlőtőkékből álló alkotás megvalósításáról végleges döntés az installáció költségeinek megismerése után születhet. A terveket a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület hozta a testület elé.

  Gyöngyös Város Barátainak Köre a mátrai turizmus 130 éves évfordulója alkalmából emléktábla elhelyezését tervezi a Hanisz Imre téren, a volt városháza helyén, ahol 1887-ben Hanák Kolos vezetésével megalakult a Magyarországi Kárpát Turista Egyesület Mátra Osztálya. Az emléktábla elhelyezésével a képviselők egyetértettek.

  Rendvédelmi beszámolók

  A képviselő-testület meghallgatta és elfogadta a Gyöngyösi Rendőrkapitányság beszámolóját a város közbiztonsági helyzetéről. Mint a dokumentumból kiderült, a regisztrált bűncselekmények száma 2016-ban mintegy 9 százalékkal emelkedett az előző évi adatokhoz viszonyítva. Gyöngyösön 2016-ban közel ezer bűncselekményt regisztráltak, a nyomozások eredményességi mutatója pedig több mint két százalékkal, közel 60 százalékra emelkedett. Balogh Tibor rendőrkapitány az ülésen elmondta, a rendőrég a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, így kívánja a bűncselekmények számát csökkenteni. A rendőrség vezetője kitért arra is, hogy az önkormányzat által bővített, immár ötven közterületi kamerából és tizenegy rendszámfelismerő kamerából álló megfigyelő rendszer jelentősen segíti a munkájukat. Kérdésre válaszolva a kapitány beszélt arról is, hogyan lépnek fel a városban szabálytalanul kéregetők ellen. Mint elmondta: aki közterületen kéreget, szabálysértést követ el, vele szemben a rendőrök és a közterület-felügyelők is intézkedhetnek. A rendőrség ennek érdekében több esetben civil ruhás járőröket is bevet. A képviselők a gyöngyösi és a mátrafüredi polgárőr szervezetek beszámolóját is elfogadták. A negyvenöt tagot számláló Gyöngyösi Polgárőrség 2016-ban több mint négyezer órát töltött szolgálatban, míg a huszonkét tagú Mátrafüredi Új Polgárőrség több mint hétszáz órát teljesített. Egy harmadik rendvédelmi szerv, a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal részeként működő Városrendészet beszámolóját is elfogadták a képviselők. A beszámoló szerint a közterület-felügyelők közel ötezer esetben figyelmeztettek szabálytalankodókat 2016-ban, helyszíni bírságot több mint hatszáz alkalommal szabtak ki, kétszáz esetben pedig feljelentéssel éltek. A büntetések nyomán befizetett összeg meghaladja a hétmillió forintot. A mezei őrszolgálat több mint négyszáz esetben szabott ki bírságot 2016-ban – számol be a dokumentum.

  Kitüntetések

  A képviselő-testület döntött a „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetés odaítéléséről. Az elismerést idén Solymosi Lajosné, a Katona József Úti Tagóvoda vezetője, Vinczéné Mádi Magdolna, a Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola intézményvezetője, valamint Köves Péter, a Berze Nagy János Gimnázium testnevelőtanára, a Gyöngyösi Kézilabda Klub utánpótlásedzője veheti át a városi pedagógusnapi ünnepségen. A testület posztumusz Pro Civitate-díjban részesítette Kecskés Péter tanárt, szőlész-borászt, újító-feltalálót, aki megalkotta a Kecskés-féle fedő és nyitó ekét, sikeres peronoszpóra előrejelző-rendszert hozott létre, kidolgozta a Sárhegy szőlőkultúrájának felújítási tervét, borospincéjében pedig író-olvasó találkozókat szervezett.

  A kitüntetésekről szóló rendelet módosításával a testület lehetővé tette, hogy a „Gyöngyös Közszolgálatáért” kitüntetést a rendvédelmi dolgozók számára is odaítélhesse a grémium. Arról is döntöttek, hogy a „Gyöngyös Város Gazdaságáért” díjat és az „Év Sportolói” kitüntetéseket a városi karácsonyi ünnepség helyett az év elején adják át.


  Közösségi funkciók