3 °C

 
 
28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

Bővebben

Testület van, alpolgármester nincs

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.10.30. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2014-10-30 15:38
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Megalakult Gyöngyös új képviselő-testülete. Az alpolgármester megválasztása nem sikerült, a bizottságokat létrehozta a testület. A polgármester akár párttagságáról is lemondana az együttműködés érdekében.

 
 
Az új testület felesküdött a város szolgálatára

Mielőtt a testület rátért volna a szervezeti formát kialakító érdemi munkára, dr. Antal György, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke tájékoztatta a jelenlévőket az októberi választás részleteiről. Elmondta: bár a négy évvel ezelőtti választáshoz képest ezerrel csökkent Gyöngyösön a választásra jogosultak száma, ettől függetlenül arányaiban idén ősszel sem volsoltak kevesebben, sőt három százalékkal többen adták le szavazatukat. A HVB elnöke szerint ez azt jelzi, hogy a gyöngyösiek figyelemmel kísérték a választást.

 

Az alakuló testületi ülésen vette át megbízólevelét a kompenzációs listáról bejutott négy képviselő, hiszen az egyéni körzetet megnyert képviselők már korábban ünnepélyes keretek között megkapták a dokumentumot.

Miután a grémium tagjai Hiesz György (MSZP-DK-Együtt) polgármesterrel együtt esküt tettek, dr. Bekecs Andrea, a Gyöngyösi Járási Hivatal vezetője gratulált a testületnek, majd az Alaptörvényből olvasott fel idézetet arra kérve a képviselőket, hogy munkájukkal a város érdekében cselekedjenek. Dr. Bekecs Andrea végezetül felajánlotta a járási hivatal együttműködését az önkormányzatnak.

Hiesz György: ha kell, a párttagságomról is lemondok

Hiesz György polgármester székfoglalójában elsőként – a testület nevében is – megköszönte a választáson kapott bizalmat. Majd kiemelte, már tavasszal is látszott az, ami ősszel ismét beigazolódott: Gyöngyös választó közössége igen sokszínű, ebből is következik, hogy többséget senki nem kapott. Ám a választói akaratot tiszteletben kell tartani - vélekedett.

- A következő öt évben az összefogás, a felelősség és a fejlődés kell, hogy a legfontosabb legyen számunkra. Élnünk kell az uniós pályázatok adta lehetőségekkel, hogy Gyöngyös ne az utolsó helyen kullogjon. Ebben megkülönböztetett szerepe kell, hogy legyen a Fidesz képviselőinek - hangsúlyozta Hiesz György hozzátéve: a város érdekében mindenkinek felül kell kerekednie a pártpolitikán, és józan ésszel, kiegyezésre törekedve kell dolgoznia Gyöngyösért.

- Ha a lehető leghatékonyabb integrációnak az az ára, hogy le kell mondanom a párttisztségeimről, akkor ezt is megteszem, sőt ha kell, a párttagságomat is megszüntetem – mondta a polgármester, majd tudatta: a kiegyensúlyozottság jegyében a testületet alkotó három párt mindegyike két-két bizottsági elnöki posztot kapott.

Hiesz György székfoglalójában arról is beszélt: a városnak gazdára van szüksége. Gyöngyös életében fontos szerepet kell, hogy játszanak az uniós források, a nagyobb léptékű, bevételt hozó, környezetkímélő fejlesztések, a költségvetés szerkezetének reformja, egy ösztönző adópolitika megteremtése, valamint a döntések társadalmasítása.

A gazdasági, munkahelyteremtő és vállalkozásokat segítő tervek mellett a polgármester kiemelte a közbiztonság helyzetének rendezését, a kamerás megfigyelő rendszer korszerűsítését és bővítését, valamint az elmaradt, infrastruktúrával hiányosan ellátott városrészek rendbetételét.

Szintén a Fidesz-KDNP frakció közbenjárását kérte a keleti és a nyugati elkerülő utak megépítéséhez, illetve a polgármester hangsúlyozta a kultúra, a sport és az egészségügy támogatásának fontosságát is, valamint ígéretet tett egy szolgáltató városháza kialakítására is.

 
A Jobbik és a Fidesz frakciója egyaránt bejelentette: nem vesz részt az alpolgármesterről szóló szavazásban

Bár a polgármester együttműködésre kérte a testületi tagokat, az alpolgármester megválasztásakor nem talált partnerre a grémiumban. A jobboldali frakciók, vagyis a Jobbik és a Fidesz-KDNP ugyanis bejelentették, hogy a Hiesz György által alpolgármesternek javasolt dr. Végh Attila megválasztásakor nem vesznek részt a szavazáson.

 

Az ülést megelőzően a polgármester a jobboldali pártokkal egyeztetett az alpolgármester személyét illetően. A Jobbik – az együttműködés jegyében - akkor adott volna alpolgármestert, ha ezt a Fidesz is megteszi. Ám ez nem történt meg.

A törvény értelmében egy alpolgármestert kötelező lesz a testületnek választania, erre a november 13-ra tervezett ülésen lesz ismét lehetősége a grémiumnak.

Hiesz György hangsúlyozta: ha nem lesz városvezető helyettese, a testület nem az MSZP-vel és vele, hanem a várossal „tol ki”. Úgy vélte: a Jobbik és a Fidesz viselkedése ráadásul ellentétes azzal, amit deklarálnak, hiszen együttműködés helyett semmibe veszik és bojkottálják a választás eredményét.

Az ülésen elhangzott, az 1. számú választókerület nyertes képviselőjeként a mátrafüredi részönkormányzatot Faragó Tamás (Jobbik) vezeti majd, a grémium tagjait később választják majd meg. A Jobbik frakcióját Kévés Tamás, míg a Fidesz-KDNP frakcióját Kiss Tivadar vezeti.

Az alakuló testületi ülésen megválasztották a testület munkáját segítő bizottságokat is.

A jogi és ügyrendi bizottság elnöke dr. Végh Attila (MSZP), a Szociális és lakásügyi bizottság vezetője Besze Andrea (Jobbik), a Pénzügyi, költségvetési és ellenőrzési bizottság elnöke Tóth Szabolcs (MSZP), az Oktatási és kulturális bizottság vezetője dr. Ördög István (Fidesz-KDNP), az Idegenforgalmi, ifjúsági és sportbizottság elnöke Kévés Tamás (Jobbik), míg a Településfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke Eperjesi László (Fidesz-KDNP) lett.

Alakuló ülés

 
25 kép
Dátum: 2014-10-30 13:24:00

Gyöngyös képviselő-testülete megtartotta alakuló ülését.

 


Közösségi funkciók