3 °C

 
 
1/2020.(I.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. január 30-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Közmeghallgatást tart a ruszin önkormányzat

A Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2020. február 11-én, kedden 10:00 - 12:00 óráig közmeghallgatást tart.

Normatív határozat 2020-01-09

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2020. január 9-i ülésén hozott alábbi normatív határozatát kihirdetem:

Normatív határozatok 2020-01-02

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2020. január 02-i ülésén hozott, alábbi normatív határozatait kihirdetem.

Normatív határozatok 2019-12-12

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2019. december 12-i ülésén hozott, alábbi normatív határozatait kihirdetem.

BővebbenHolokauszt-megemlékezés a zsidótemetőben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.06.16. hétfő
 
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Csaknem kétezer gyöngyösi zsidót deportáltak 1944. június 8-án a szögesdrótokkal körbekerített gettóból. Rájuk, az áldozatokra és a túlélőkre emlékeztek vasárnap a gyöngyösi zsidótemetőben.

 

- A gyöngyösi zsidóság hajdan nagy létszámú, a város történetében, kereskedelmében, kultúrájában, arculatában jelentős szerepet betöltő csoport volt. Az „intézményesített gyűlölet\" elpusztította zömüket 1944-ben. Ezeknek a polgártársainknak tartozunk annyival, hogy soha nem feledjük őket, hogy soha nem felejtjük a holokausztot, hogy személyes példaadással őrizzük hitünket, adjuk tovább gyermekeinknek – mondta a megemlékezésen Radnóti Zoltán rabbi.

Gyöngyösön áll a második legnagyobb vidéki zsinagóga, s ha sikerül az épületet a város életébe integrálni, azt hitéletre, múzeumi–, kulturális célokra használni, akkor Gyöngyös nagy lépést tesz az együttélés követendő útján - fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét irányító Heisler András.

A rendezvényt civil összefogásban szervezték. Weisz Péter, a gyöngyösi kórház főigazgatója, a MAZSIHISZ elnöki tanácsadója jelentős szerepet vállalt a szervezésben: javaslata alapján a megemlékezésen beszédet mondott Radnóti Zoltán rabbi mellett a katolikus egyház részéről Juhász Ferenc kanonok-plébános, illetve Kenyeressy Károly református lelkész is. A Hit Gyülekezete és az Üdvhadsereg képviselői is részt vettek az eseményen, amelyen a város önkormányzatát Bozsik István alpolgármester képviselte.


Közösségi funkciók