3 °C

 
 
Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

24/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

23/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott egyes díjfizetési kötelezettséget megállapító rendeletek hatályba lépésének módosításáról, melynek keretében módosította az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.), valamint a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) számú önkormányzati rendeleteket.

22/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 21/2011.(VI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

21/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott a GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2019. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL.

Bővebben

Májusban választjuk meg Európa döntéshozóit

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.04.10. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2014-04-10 15:33
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Magyarországon május 25-én választjuk meg a 21 magyar európai parlamenti képviselőt.

 

Milyen témákkal foglalkozik az Unió a következő öt évben? Mire költi az adófizetők pénzét? A válasz attól függ, hogyan alakulnak az erőviszonyok az Európai Parlamentben, és ki vezeti majd az Európai Bizottságot.

Az Európai Unió próbál túljutni a gazdasági válságon, vezetői pedig a jövőben követendő irányon gondolkodnak. Ezért különösen nagy a tétje a 2014-es európai parlamenti választásnak, amely során az európaiak megválasztják azt a 751 EP-képviselőt, akik a következő öt évben 28 tagállam 500 millió polgárát fogják képviselni. Az Unió lakói e képviselőkön keresztül befolyásolhatják az Európai Unió politikájának irányvonalát. A képviselői helyeket az uniós szerződések a csökkenő arányosság elve alapján osztják szét a tagállamok között.

A parlamenti politikai frakcióknak 2014-től figyelembe kell venniük az európai parlamenti választások eredményét annak a politikusnak a jelölésekor, aki idén ősszel az Európai Bizottság elnöki székében váltja José Manuel Barroso elnököt. Az új Parlamentnek támogatnia kell a jelöltet ahhoz, hogy az elnökké válhasson: a Lisszaboni Szerződés szerint a Bizottság elnökét az Európai Parlament „választja meg”. Vagyis a választók most egyértelműen beleszólhatnak abba, ki vegye át az Unió vezetését.

A választások nyomán létrejövő új többség az elkövetkező öt évben formálni fogja az európai jogalkotást az egységes piac kérdéskörétől kezdve a polgári szabadságjogokig. A Parlament foglalkozik majd fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi kérdésekkel, és a képviselők fognak dönteni az Egyesült Államokkal megkötendő kereskedelmi és befektetési megállapodás elfogadásáról vagy elutasításáról is. Az EU költségvetése egyike lesz a fontos témáknak, mert az új Parlamentnek kell majd felülvizsgálnia a 2014-2020 közötti keretköltségvetést, különös tekintettel annak méretére, finanszírozására és felhasználásának céljára. A Parlamentnek ellenőrzési hatásköre is van: felügyeli, miként működnek és hogyan költik el az adófizetők pénzét más uniós intézmények.

Május 25-én újra az urnákhoz járulunk

Magyarországon május 25-én dönthetünk arról, hogy az elkövetkezendő 5 évben kik képviseljenek bennünket az Európai Parlamentben. A választás során a választópolgárok pártlistákra szavaznak majd, s az a párt állíthat listát – azaz indulhat a választáson –, amely április 22-ig legalább 20 ezer polgár ajánlását összegyűjtötte.

Az Európai Uniós választásokkal kapcsolatos információk is folyamatosan bővülnek a gyongyos.hu választási aloldalán.


Közösségi funkciók