3 °C

 
 
Ellenőrzik a szirénákat

A szirénák működőképességét ellenőrzik augusztus 30-án Gyöngyösön. Az úgynevezett morgatópróbával kapcsolatosan a lakosságnak tennivalója nincs.

Testvérvárosi megállapodást kötött Gyöngyös és a kínai Luohe

Testvérvárosi megállapodást kötött Gyöngyös önkormányzata a kínai Luohe városával. Az együttműködést főként gazdasági, oktatási és turisztikai területen szeretnék érvényesíteni a felek.

Gyöngyösi Újság 2019 augusztus

A Gyöngyösi Újság 2019 augusztusi száma online is elérhető.

Szent István iránytűt adott a kezünkbe

A Szent Bertalan-templomban kezdődött, majd a Fő téri szabadtéri színpadon folytatódott a Szent István-napi városi ünnepség Gyöngyösön. Az új kenyér megáldását követően egész napos programsorozattal és tűzijátékkal várják az ünneplőket.

Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!

Egész napos programsorozattal, koncertekkel, tűzijátékkal várja az ünneplőket Gyöngyös önkormányzata augusztus 20-án a Fő téren.

Bővebben
24/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

23/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

22/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-ai ülésén rendeletet alkotott a Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

21/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS INTÉZMÉNYEI 2018. ÉVI PÉNZMARADVÁNYÁRÓL.

20/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Májusban választjuk meg Európa döntéshozóit

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.04.10. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2014-04-10 15:33
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Magyarországon május 25-én választjuk meg a 21 magyar európai parlamenti képviselőt.

 

Milyen témákkal foglalkozik az Unió a következő öt évben? Mire költi az adófizetők pénzét? A válasz attól függ, hogyan alakulnak az erőviszonyok az Európai Parlamentben, és ki vezeti majd az Európai Bizottságot.

Az Európai Unió próbál túljutni a gazdasági válságon, vezetői pedig a jövőben követendő irányon gondolkodnak. Ezért különösen nagy a tétje a 2014-es európai parlamenti választásnak, amely során az európaiak megválasztják azt a 751 EP-képviselőt, akik a következő öt évben 28 tagállam 500 millió polgárát fogják képviselni. Az Unió lakói e képviselőkön keresztül befolyásolhatják az Európai Unió politikájának irányvonalát. A képviselői helyeket az uniós szerződések a csökkenő arányosság elve alapján osztják szét a tagállamok között.

A parlamenti politikai frakcióknak 2014-től figyelembe kell venniük az európai parlamenti választások eredményét annak a politikusnak a jelölésekor, aki idén ősszel az Európai Bizottság elnöki székében váltja José Manuel Barroso elnököt. Az új Parlamentnek támogatnia kell a jelöltet ahhoz, hogy az elnökké válhasson: a Lisszaboni Szerződés szerint a Bizottság elnökét az Európai Parlament „választja meg”. Vagyis a választók most egyértelműen beleszólhatnak abba, ki vegye át az Unió vezetését.

A választások nyomán létrejövő új többség az elkövetkező öt évben formálni fogja az európai jogalkotást az egységes piac kérdéskörétől kezdve a polgári szabadságjogokig. A Parlament foglalkozik majd fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi kérdésekkel, és a képviselők fognak dönteni az Egyesült Államokkal megkötendő kereskedelmi és befektetési megállapodás elfogadásáról vagy elutasításáról is. Az EU költségvetése egyike lesz a fontos témáknak, mert az új Parlamentnek kell majd felülvizsgálnia a 2014-2020 közötti keretköltségvetést, különös tekintettel annak méretére, finanszírozására és felhasználásának céljára. A Parlamentnek ellenőrzési hatásköre is van: felügyeli, miként működnek és hogyan költik el az adófizetők pénzét más uniós intézmények.

Május 25-én újra az urnákhoz járulunk

Magyarországon május 25-én dönthetünk arról, hogy az elkövetkezendő 5 évben kik képviseljenek bennünket az Európai Parlamentben. A választás során a választópolgárok pártlistákra szavaznak majd, s az a párt állíthat listát – azaz indulhat a választáson –, amely április 22-ig legalább 20 ezer polgár ajánlását összegyűjtötte.

Az Európai Uniós választásokkal kapcsolatos információk is folyamatosan bővülnek a gyongyos.hu választási aloldalán.


Közösségi funkciók